Android 1 – Android 10 | Evoluția Dispozitivelor

Când ne gândim la Android, automat ne sare gândul la noile telefoane pe care le avem pe piață, acele telefoane super-performante, robuste, securizate, pe care le folosim zi de zi. Dar toate au început de la Android 1!

Chiar dacă avem impresia că Android a existat de când e lumea, lucrurile nu sunt chiar așa, de la debutul său până acum, Android a avut parte de o grămadă de schimbări majore, vizual, conceptual și funcțional.

Android 1.0 – 1.1 (Începuturi)

Android și-a făcut debutul pe undeva prin jurul anului 2008 cu versiunea 1.0.

Pe atunci, lucrurile erau destul de simple, dar cu toate acestea, anumite aplicații erau deja implementate în sistem, care surpriză, le folosim chiar și astăzi.

Printre acestea se numără Google Maps, Gmail, Calendar și YouTube.

Android 1.0 (Alpha)
Android 1.0 (Cam așa arăta)

Android 1.5 – Cupcake

La începutul anului 2009, Android 1.5 Cupcake a fost lansat cu numeroase îmbunătățiri, printre acestea se numără prima tastatură virtuală, lucru ce a devenit necesar odată cu pieirea telefoanelor „pe bază de tastatură”.

De asemenea, Cupcake a mai implementat widget-urile (Ex: Bara de căutare Google), lucru care avea să devină unul dintre cele mai originale și mai distinctive facilități al acestui sistem de operare.

De asemenea, în această versiune a fost implementată înregistrarea video.

Android 1.5 Widget
Android 1.5 Widget

Android 1.6 – Donut

Android 1.6 Donut a fost lansată pe undeva prin jurul anului 2009, toamna. Versiunea aceasta a adus anumite îmbunătățiri și implementări, printre care se numără abilitatea sistemului de operare de a opera într-o varietate de rezoluții, pe diferite ecrane.

De asemenea, pe atunci, pentru prima dată a fost adăugat suportul pentru rețelele CDMA.

Vă mai amintiți de ZAPP?

Tot atunci a mai fost adăugată bara universală de căutare Google

Bara de căutare Google
Bara de căutare Google

Android 2.0-2.1 Eclair

Android 2.0 Eclair și-a făcut debutul la un an după prima lansare Android, aducând o sumedenie de lucruri majore sistemului de operare, unele pe care le avem chiar și în ziua de azi.

Un lucru cheie din această versiune este faptul că pentru prima dată, aceștia au implementat în Google Maps, navigarea „Turn-By-Turn” ghidată de voce și trafic în timp real.

De asemenea, Eclair a mai implementat wallpaper-urile live și funcția de speech-to-text (Pe care o folosim chiar și astăzi).

Un alt lucru important din această versiune mai este faptul că Google a restructurat complet browser-ul, oferind suport HTML5 și abilitatea de a viziona videoclipuri.

Android 2.2 – Froyo

Froyo a fost lansat la 4 luni după apariția Android 2.1, acesta a fost un update care a oferit o multitudine de improvizații pentru performanță și nu numai.

Froyo a adus o multitudine de improvizații tematice, precum butonul din partea de jos a home screen-ului (Ecranul de acasă).

Tot în același timp, a mai fost adăugată și funcția de Acțiuni prin Voce ca să efectuezi funcții de bază precum să primești direcții sau să notezi ceva doar apăsând un buton, apoi dându-i o comandă.

De asemenea, Froyo a fost prima versiune care a oferit suport pentru hot-spot iar utilizatorii s-au putut bucura în sfârșit de protecția PIN.

Alt lucru de notat este faptul că atunci Froyo a oferit suport pentru Flash Player, lucru care a avut să schimbe total lucrurile datorită popularității de care avea Flash-ul parte.

Android 2.3 – Gingerbread

Gingerbread a fost lansat în 2010, axându-se în mare parte pe interfața de utilizator , oferindu-i o textură mai verde, oarecum să se sincronizeze cu logo-ul lor.

De asemenea, Gingerbread vine cu o tastatură improvizată, cu suport multi-touch îmbunătățit și cu suport pentru camera frontală.

Ce ne-am face fără #Selfie? Când mergem la mare, la bunica la țară sau la vreun eveniment important?

Interfața de utilizator GingerBread
Interfața de utilizator GingerBread

Android 3.0-3.2 – Honeycomb

Honeycomb a fost lansat prin jurul anului 2011 și surprinzător, a fost o ediție lansată numai pentru tablete, acompaniată de lansarea Motorola Xoom.

Honeycomb a venit cu o interfață de utilizator schimbată dramatic, avea un design spațial holografic și avea ca pe viitor să introducă schimbări majore interfeței de utilizator.

Probabil cel mai notabil lucru din această versiune este faptul că aceștia au eliminat nevoia unui buton fizic de „Home Screen”, cei de la Google implementându-le direct în sistemul de operare.

Interfața de utilizator Honeycomb
Interfața de utilizator Honeycomb

Android 4.0 – Ice Cream Sandwich

Ice Cream Sandwich a fost lansat pe undeva prin jurul anului 2011. Acest update este unul bazat mai mult sau mai puțin pe Honeycomb, care a fost trecerea de la design-ul vechi la cel modern.

Totodată, cu acest update a fost unificată interfața de utilizator, făcând-o una și aceeași atât pe mobil cât și pe tablete.

Într-adevăr, multe elemente din Honeycomb au fost lăsate în urmă, dar cu toate acestea, aceștia au păstrat butoanele on-screen și aparența tipică de carduri pe meniul de aplicații recente.

De asemenea, versiunea aceasta de Android a făcut swiping-ul o metodă mai „integrală” a sistemului de operare, care urma să devină o caracteristică revoluționară de a glisa lucruri precum notificări sau aplicații recente.

Alt lucru de notat este faptul că această versiune provine cu mici caracteristici adăugate precum deblocarea facială, analiza datelor mobile și noi aplicații pentru Mail și Calendar.

Android 4.1-4.3 – Jelly Bean

Android Jelly Bean a adus o grămadă de improvizații sistemului de operare printre care se numără perfecționări ale interfeței de utilizator, îmbunătățiri vizuale, îmbunătățiri de securitate, etc.

Cea mai importantă caracteristică adaugată aici este Google Now, care putea fi accesat cu o glisare rapidă din ecranul de acasă și afișa informații precum evenimente din calendar, e-mail-uri, informații legate de vreme, toate pe un singur ecran.

Atunci a mai intrat în joc suportul multiuser și o versiune de început a panoului de setări rapide.

O altă caracteristică implementată în Jelly Bean a fost proiectul Butter, care s-a axat în a improviza drastic performanța touch-screen a dispozitivului Android, făcând din asta o experiență mai favorabilă.

Fonturi reîmprospătate, notificări expandabile și multe alte caracteristici care au fost adăugate în Jelly Bean, făcând din asta una dintre cele mai mari actualizări Android de până atunci.

Android 4.4 – KitKat

KitKat a fost lansat pe undeva pe la sfărșitul anului 2013 și a venit cu o multitudine de improvizații tematice, o actualizare majoră care avea să-i aducă sistemului de operare un look mult mai contemporan.

Fundaluri mult mai luminoase cu o bară de status mult mai transparentă și iconițe cu un design mult mai „alb”.

Pe lăngă faptul că în această versiune au fost multe actualizări tematice, KitKat a mai adus anumite lucruri precum comanda de căutare „Ok,Google” care a permis utilizatorului să acceseze Google Now de fiecare dată.

Alte lucruri pe care această versiune le-a adus a fost optimizarea aplicaților pentru a fi afișate pe full screen, o aplicație nouă numită Hangouts, care a oferit suport SMS pe lăngă platforma de mesagerie.

Android 4.4
Ecranul KitKat și Panoul Google Now

Android 5.0-5.1 – Lollipop

Lollipop a debutat în jurul toamnei lui 2014. Lollipop a lansat materialul de design standard pe care-l avem chiar și în ziua de azi. Acest design a adus un look complet nou care s-a extins peste toată interfața sistemului. Aplicațiile sale principale, chiar și alte aplicații Google.

Conceptul bazat pe carduri devine un model de bază al interfeței de utilizator.

Lollipop a mai introdus câteva noi caracteristici, incluzând controlul vocal hands-free prin intermediul comenzii „Ok,Google”, a oferit suport multi-user și un mod prioritar pentru o mai bună gestionare a notificărilor.

Android 5.0
Interfața de utilizator Lollipop

Android 6.0 – Marshmallow

Marshmallow a fost lansat prin jurul anului 2015 și a adus atât schimbări de design, cât și anumite implementări și improvizații.

Cel mai notabil lucru de aici este faptul că meniul de aplicații s-a schimbat aproape complet. Google a folosit un fundal alb în loc de fundalul tipic negru, a adăugat o bară de căutare ca să ajute utilizatorii să găsească rapid aplicația de care aceștia aveau nevoie și au implementat un mod nou de administrare a memoriei folosite, fapt care avea să permită utilizatorilor să verifice memoria folosită a fiecărei aplicații utilizate în ultimele 3, 6, 12 sau 24 de ore.

Un alt lucru notabil mai este faptul că în Marshmallow a fost implementat un nou mod de gestionare a butoanelor de volum.

În această actualizare, utilizatorii puteau să schimbe volumul atât pentru dispozitiv cât și pentru media și alarme.

Tot în același timp, au fost adăugate și anumite improvizații care aveau să facă Androidul un dispozitiv mult mai securizat și o alegere mult mai sigură.

Începând cu această versiune, Android a început să ofere oficial suport pentru dispozitivele care foloseau deblocarea pe bază de amprentă.

Totodată, mici modificări care aveau să schimbe modul în care aplicațile folosesc permisiunile au fost implementate și a fost adăugat suport pentru USB-C.

Android 6
Interfața de utilizator Android 6.0 și Bara De Volum.

Android 7.0-7.1 – Nougat

Nougat a fost lansat în 2016 și a marcat una dintre cele mai mari actualizări Android din ultimii 10 ani, în mare parte deoarece a devenit unul dintre cele mai inteligente sisteme de operare de până atunci. Dar, probabil cea mai mare schimbare în Nougat a fost aceea că Google Now a fost înlocuit cu mult respectatul Asistent Google.

Împreună cu Asistentul Google, Nougat a mai adus anumite funcții de sistem improvizate, care a optimizat felul în care notificările arătau și se comportau în cadrul sistemului de operare.

Notificările au fost reprezentate sub formă de screen-to-screen și în ciuda versiunilor anterioare de Android, acestea puteau fi grupate împreună pentru o mai bună administrare.

De asemenea, multitasking-ul a primit un „boost” deodată cu lansarea Nougat.

Chiar dacă folosești telefon sau tabletă, vei fi capabil să folosești modul split-screen, un mod care îți permite să folosești două aplicații deodată fără să ieși din fiecare aplicație la căteva minute.

Android 8.0-8.1 – Oreo

Oreo a fost lansat în 2017 și a adus o multitudine de caracteristici pentru multitasking. Un mod picture-in-picture și un split-screen natural, ambele făcându-și debutul în Android Oreo, asta însemnând că poți viziona videoclipuri pe YouTube în timp ce navighezi pe Facebook.

Printre lucrurile pe care ni le-a adus Oreo se numară și faptul că utilizatorilor li s-a oferit oportunitatea de a gestiona canalele de notificări, asta însemnând că aceștia pot fie să le pornească sau să le oprească.

Pe scurt, aceste canale de notificări le-a permis utilizatorilor să sorteze notificările pe bază de importanță.

Totodată, Oreo a implementat „punctele de notificare” și abilitatea de a da snooze pe notificări.

De asemenea, în Oreo a mai fost implementat modul de auto activare Wi-Fi.

Android 8

Android 9.0 – Pie

Pie a fost lansat în jurul anului 2018 și a adus o grămadă de schimbări vizuale, făcândul una dintre cele mai semnificative actualizări din ultimii ani.

Cel mai notabil lucru din această actualizare este faptul că Android Pie a scăpat de cele trei butoane (Înapoi, Acasă, Recente) și le-a înlocuit cu un singur buton în formă de pastilă.

Totodată au mai fost adăugate gesturi pentru a controla anumite lucruri precum multitasking-ul.

De asemenea, Pie a mai adus anumite schimbări notificărilor, incluzând extra control asupra tipurilor de notificări.

Altă caracteristică adăugată este „Digital Wellbeing”, o caracteristică care îți spune cât de des ai folosit telefonul în ultimul timp, aplicațiile pe care le folosești cel mai mult și așa mai departe.

Alte caracteristici includ bateria adaptivă, care limitează cât de multă baterie utilizează aplicațiile în fundal.

Android 9

Android 10 – Q

Android 10, a fost lansat în jurul anului 2019, deși neoficial, numele de cod este Q, începând cu această versiune, viitoarele versiuni de Android nu vor mai avea un nume de cod, ci vor merge în continuare numai cu numere.

De asemenea, Google a anunțat un nou logo pentru Android și o nouă schemă de culori.

Referindu-ne la noi caracteristici, Android 10 a marcat finalul butoanelor de navigare, iar acum, acesta se axează numai pe gesturi.

De asemenea, alt lucru de notat este faptul că Android 10 vine cu un „Dark Mode” pentru toată interfața sistemului, lucru ce este puțin mai plăcut ochilor și poate economisi baterie.

Android 10

Te-ar mai putea interesa:

Surse: ComputerWorld, DigitalTrends

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments