Filelist.ro Închis De Către Autorități! Ce s-a întâmplat?

Filelist este unul dintre cele mai mari site-uri de torrent din România, având la activ sute de utilizatori care descarcă și încarcă zilnic conținut, printre care se numără filme, seriale, jocuri și multe altele.

Filelist
FCredit Imagine: Filelist

Acest nume de domeniu este sechestrat în conformitate cu dispoziţiile art.249 din Codul de procedură penală.

Site-ul a fost sechestrat de către Parchetul De Pe Lângă Înalta Curte De Casație Și Jutiție, este ceea ce apare atunci când te conectezi pe site, însă care pot fi motivele?

Conform PlayTech, Filelist a fost de mult timp în ochii autorităților iar acum putem presupune că aceștia au găsit un mod de a suspenda domeniul.

În momentul de față nu există un răspuns oficial legat de ceea ce s-a întâmplat cu site-ul, însă motivele închiderii sunt oarecum evidente, ci anume pirateria și încălcarea gravă a drepturilor de autor.

Filelist suspendat

Cu toții știm că drepturile de autor nu sunt un lucru de joacă, iar chiar și atunci când descarci o poză de pe Google încalci drepturile de autor deoarece tu nu ai permisiunea să folosești respectiva poză de la proprietarul de drept…

Însă bine acum, nu o să vină garda la tine doar pentru că tu ai ciordit o poză de pe Google și ai pus-o pe desktop. Aici vorbim despre încălcări grave ale drepturilor de autor, iar pirateria este una dintre acele lucruri.

Însă, înainte de a intra în prea multe detalii, ce lucruri sunt protejate de drepturile de autor?

  • lucrările audiovizuale, cum ar fi emisiunile TV, filmele și videoclipurile online;
  • înregistrările audio și compozițiile muzicale;
  • lucrări scrise, cum ar fi cursurile, articolele, cărțile și compozițiile muzicale;
  • lucrările vizuale, cum ar fi picturile, posterele și reclamele;
  • jocurile video și software-ul pentru computere;
  • lucrările teatrale, cum ar fi piesele de teatru și musicalurile.

Din câte știm, filmele, melodiile, jocurile și programele nelicențiate sunt cel mai des descărcate de pe site-urile de torrent.

Orice reproducere, distribuire, vânzare neautorizată de către o persoană fără ca aceasta să aibă în prealabil permisiunea deținătorului de drept, se consideră ilegală, la fel și în cazul Filelist și a sutelor de site-uri torrent care distribuie conținut ilegal.

Știu, drepturile de autor sunt nașpa…

Desigur, există și licențe libere lipsite de copyright sau licențe parțial libere, cum ar fi că sub cadrul unei licențe ai dreptul să o folosești în scop comercial dar să atribui credit autorului, acestea se numesc Creative Commons și puteți afla mai multe aici.

Mă rog, nu sunt avocat și nu vă pot spune în totalitate ce înseamnă drepturile de autor, însă am vrut să cuprind aici anumite motive potențiale pentru care domeniul a fost suspendat.

Trecând de drepturi de autor și de conspirații legate de ce a fost site-ul închis, conform unui utilizator Reddit, site-ul este funcțional în momentul de față pe un domeniu diferit.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments