Cât De Important Mai Este Un Program Antivirus În 2020?

Ei bine, da, aveți nevoie de antivirus. Și am să vă spun și de ce.

Antivirus
Protecție Ilustrată

În ultimul timp, foartă multă lume a început să neglijeze prezența unui software Antivirus în sistemul lor, fie Windows, Android, Mac sau iOS, chiar și Linux, toți ne expunem la anumite riscuri în lumea online.

Foarte multe persoane consideră că protecția integrată din sistem și atenția atunci când aceștia navighează online sunt suficiente, însă nu este tocmai așa.

Da, desigur, este necesar și recomandat să menții sistemul de operare și programele software actualizate de câte ori este nevoie pentru că normal și evident, te protejează de atacuri și de infecții bine-cunoscute detectate până în momentul respectiv.

Însă cu toate acestea, tot nu este de ajuns, deoarece internetul este plin de viruși, ransomware, trojani, botnet și alte tipuri de malware care îți poate afecta grav starea sistemului și îți poate fura datele (Lucru care bănuiesc că nu ai vrea să se întâmple).

Totuși, Ce Face Un Antivirus?

Antivirusul tău detectează un atac înainte ca acesta să provoace daune serioase sistemului tău. Majoritatea programelor antivirus din ziua de astăzi sunt suficient de dezvoltate încât acestea pot face mai mult decât să filtreze programele rău-intenționate.

Orice dispozitiv conectat la internet este vulnerabil la tot felul de viruși. Aceștia îți pot infecta sistemul, îți pot fura date personale, pot perturba buna funcționare a sistemului sau îți poate folosi resursele pentru profitul financiar al dezvoltatorilor acestora.

Totuși, chiar dacă folosești Linux, asta nu înseamnă că ești imun la virușii online. Toți credem că Windows este cel mai vulnerabil sistem de operare, însă ironia este că nu e Windows ci Linux, conform unui studiu realizat de Institutului Național de Standarde și Tehnologie din Statele Unite.

Numărul de viruși crește considerabil de la o zi la alta și nu doar PC-ul tău poate fi afectat. În același mod, pot fi infectate tablete, telefoane, laptop-uri și orice alte dispozitive care folosesc un sistem de operare.

Iar fiind dat faptul că internetul este plin de pericole vreau să fac o paranteză și să expun unele dintre cele mai comune tipuri de infecții.

Viruși
Viruși Ilustrați

Tipuri de Infecții

Internetul este ca o junglă sălbatică, diferite tipuri de viruși sunt descoperite mai mereu, fapt ce le ocupă dezvoltatorilor de antivirus timp și uneori bani investiți în cercetare pentru a descoperi felul în care acestea funcționează și cum pot fi oprite din a mai produce daune.

Totodată, unele dintre cele mai mari misconcepții legate de antivirus sunt acelea că acesta te protejează de virușii bine-cunoscuți până în momentul respectiv, precum am specificat mai sus, de asta anumiți utilizatori consideră că antivirusul nu este chiar atât de necesar. Greșit!

Dezvoltatorii investesc mult timp și bani în programele antivirus iar în ziua de astăzi acestea sunt mai evoluate ca niciodată, nu doar că acestea te protejază de virușii bine-cunoscuți însă te protejează și în lumea online de diferite tipuri de atac precum phishing, adware, spyware, ransomware, etc.

Toate acesta fiind spuse, vreau să fac o paranteză și să vă explic cele mai comune tipuri de malware din lumea online, acestea sunt peste tot și pot provoca daune semnificative.

Ce este Phishing?

Atacurile de tip phishing sunt lansate de către un atacator cu scopul de a culege informații și date personale în spre profitul lor. Spre exemplu, aceștia concep un website fals foarte similar cu un website legitim, pentru a te face să crezi că totul este securizat și în general este ok.

Însă este total opus, aceste website-uri sunt concepute într-un mod foarte similar cu website-urile legitime, spre exemplu Gmail. Atacatorul îți va trimite un link prin care tu trebuie să te conectezi ca să citești un e-mail trimis de el, spre exemplu. Însă odată ce datele sunt introduse, nu te autentifici în Google Mail, precum este de așteptat, ci probabil vei fi redirecționat către un website dubios, iar datele introduse în acel link acum sunt în mâna atacatorului, generând profit din contul tău de Gmail.

Desigur, Gmail este doar un exemplu, există scame (Website-uri false care par legitime) de tot felul, incluzând dar nu a se limitând la PayPal, Facebook, etc. Servicii pe care le folosim și din care pot fi ușor sustrase date pentru profit.

Phishing
Phishing Ilustrat

Ce este Adware?

În principiu, un Adware este un malware care odată instalat în sistem, afișează diferite panouri cu caracter promoțional (Reclame de tip pop-up, banner) și altele similare. De obicei, acestea sunt concepute cu scopul de a genera profit dezvoltatorilor prin diferite reclame care se afișează pe ecran.

Acesta poate fi preluat din diferite surse, precum site-uri web oficiale înșelătoare, prin instalarea unor aplicații terțe sau prin reclame de tip pop-up care te ghidează să îl instalezi în sistem.

Adware-ul este periculos deoarece aceste programe ilegale de promovare pot instala mai departe spyware, malware care extrage date din sistem precum adresa IP, adresă de e-mail, locație și alte date similare care sunt cruciale confidențialității.

Acesta te poate redirecționa pe diferite site-uri afiliate, poate instala componente adiționale fără autorizarea utilizatorului, poate urmări activitatea oamenilor de pe internet, poate degrada performanța sistemului, se poate actualiza prin internet fără permisiune și cel mai rău este faptul că acesta nu poate fi dezinstalat chiar atât de ușor, deoarece este fie mascat sub o aplicație legitimă sau nu se afișează în panoul de dezinstalare programe.

Adware Antivirus
Site Adware reprezentativ

Ce este Spyware?

Spyware este un malware care colectează date cu caracter personal (Nume de utilizator, adrese e-mail, parole) și date similare, iar acestea de obicei efectuează activități ilegale în dispozitivul țintă.

Acestea pot fie să colecteze datele personale fie să urmărească activitatea utilizatorilor pe internet, activitate de obicei efectuată în scop de marketing și promovare.

Similar Adware, acest tip de virus se poate instala prin diferite reclame cu scop de marketing înșelător, iar deseori acestea sunt ascunse sub înfățișarea unor produse care au ca scop îmbunătățirea securității dispozitivului, remedierea diferitor probleme, etc. (Bineînțeles, sunt doar programe rău-inteționate care în realitate nu aduc nimic benefic dispozitivului, din contră, instalează spyware și colectează date personale, încălcând în același timp confidențialitatea utilizatorului).

De obicei, acest tip de viruși sunt distribuiți prin reclame de tip adware, însă nu sunt limitate doar la asta. Acest tip de viruși se pot instala prin vulnerabilități de securitate a sistemului, a browser-ului, a unei aplicații instalate pe dispozitiv, etc și poate executa cod malițios, infectându-ți dispozitivul.

Spyware Antivirus
Spyware reprezentativ.

Ce este Ransomware?

Ransomware-ul este un tip de malware foarte periculos care îți restricționează accesul la computer și criptează fișierele. De obicei, acestea sunt răspândite cu ajutorul trojanilor sau prin ferestre pop-up de pe site-uri ilegale.

De obicei acest tip de virus se ascunde sub numele unei instituții publice (Era un caz cu ceva timp în urmă, un tip de ransomware care se ascundea sub numele de Poliția Română) și cerea utilizatorului o sumă de bani pe motivul că acesta ar fi comis o faptă ilegală, iar ca utilizatorul să nu ajungă la închisoare, virusul amenința cu o perioadă de timp în care plata trebuie efectuată.

Ei bine, ăsta este scopul ransomware-ului în general. Desigur, era doar un virus și nu un mesaj venit de la Poliția Română, acești viruși sunt foarte comuni și necesită mare atenție întrucât un utilizator neexperimentat poate pica ușor în plasa acestor atacuri.

Vorbind de Poliția Română, aceștia au lucrat împreună cu cei de la BitDefender la un software care te protejează de infecțile ransomware. Mai multe detalii aici.

Acest tip de virus este extrem de periculos pe lângă faptul că îți restricționează accesul la dispozitiv, poate colecta și informații sensibile, precum conturi pe diferite site-uri sau carduri bancare, poate dezactiva orice protecție din dispozitiv, inclusiv protecția antivirus, poate șterge fișiere importante de pe dispozitiv și nu poate fi dezinstalat.

Depinzând de gradul de severitate al acestui virus, există metode de a îl elimina, precum repornirea în safe-mode și instalarea unui program anti-malware (Ex: MalwareBytes).

Ransomware Antivirus
Ransomware reprezentativ.
„File:Ransomware-pic.jpg” by Motormille2 is licensed under CC BY-SA 4.0 

Programele Antivirus au evoluat!

Odată cu înaintarea tehnologiei, programele antivirus au devenit mult mai stabile, mult mai eficiente iar securitatea a devenit o prioritate de top!

Pentru a proteja eficient dispozitivele, soluțiile antivirus au trecut dincolo de verificarea semnăturilor de virus, pentru a detecta amenințările neînregistrate. Utilizarea de tehnici noi, cum ar fi învățarea automată, inteligența artificială, analiza datelor mari și urmărirea comportamentului a transformat antivirusul într-un apărător formidabil, capabil să detecteze și să blocheze atacuri mult mai sofisticate.

Mai mult ca niciodată, prezența antivirusului în sistem este vitală deoarece, odată cu trecerea timpului și a creșterii utilizării dispozitivelor mobile, atacurile de tip malware s-au concentrat pe acestea mai mult ca niciodată, iar programele antivirus sunt vitale pentru orice dispozitiv care are o conexiune la internet și nu numai.

Firewall

Atacul Provine De Unde Te Aștepți Mai Puțin.

Poți naviga liniștit pe internet fără nici un stres, fie că ești pe un website cu o bună reputație, e de ajuns ca un utilizator al platformei să distribuie un link periculos care îți poate infecta dispozitivul cu un malware, sau poți primi un e-mail aparent inofensiv dar poate distruge totul, de aceasta este recomandată prezența unui sistem Antivirus.

Dacă nu ai o conexiune la internet, nu înseamnă că ești scutit de viruși, poți introduce un DVD sau un USB virusat, infectând sistemul.

Concluzie

Programe malițioase sunt peste tot, există viruși de tot felul care îți pot infecta sistemul, pot sustrage date personale, atacatori care îți pot fura date bancare, cripta dispozitivul și tot felul de lucruri terifiante care îți încalcă confidențialitatea.

Chiar dacă nu putem evita infecțile în proporție de 100%, un program Antivirus poate să împiedice atacul și astfel, te poate proteja atât de viruși comuni cât și în lumea online de malware. Majoritatea se folosesc de inconștiența utilizatorilor neexperimentați pentru a genera profit și totuși, funcționează. Însă un antivirus te avertizează că este un website rău-intenționat, iar asta te oprește din a naviga în continuare pe acesta.

Te-ar mai putea interesa:

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments