Ce Este Un API ? | Ce Folos Are?

API este un acronim pentru Application Programming Interface (Interfața de programare a aplicației). Acesta este un software intermediar care permite ca doua aplicații să „discute” între ele.

De fiecare dată când utilizați o aplicație precum Facebook, Instagram sau Twitter, trimiteți un mesaj sau verificați vremea pe telefonul dvs., utilizați un API.

API

Un Exemplu De API

Sponsorizat:

Să presupunem că te afli într-un magazin. Ai în fața ta anumite produse pe care dorești să le achiziționezi. Banii sunt „sistemul” care va face posibilă achiziționarea produsului. Ca să finalizezi achiziția, trebuie să îi explici vânzătorului ce produs dorești să cumperi. Vânzătorul îți „ia banii” și îți înmânează respectivul produs.

În acest exemplu, „vânzătorul” este API-ul care îți acceptă cererea sau îți înmânează produsul iar „banii” sunt sistemul care face posibilă achiziția.

Haide să luăm exemplu. Imaginează-ți că în momentul de față te afli pe eMAG și vrei să cumperi spre exemplu, un laptop. Alegi prețul, categoria, specificațiile, firma și alte mici detalii.

Pentru a efectua comanda, tu interacționezi cu website-ul eMAG ca să acceseze baza de date și să vadă dacă mai sunt produse valabile de la respectivul comerciant și care ar fi prețul.

Dar dacă tu nu folosești direct site-ul eMAG și ai o „listă” sau un „canal” care are acces direct la informații? Spre exemplu, site-ul Compari care oferă informații referitoare la prețuri de pe mai multe site-uri?

În acest caz, Compari interacționează cu API-ul eMAG. API-ul este interfața care poate fi solicitată de „canal”, în cazul nostru Compari, ca să afișeze informații referitoare la preț, stoc, firmă și alte informații de pe eMAG. API-ul ia răspunsul eMAG referitor la cererea ta și îl livrează instant canalului. Cele mai noi informații relevante vor fi afișate pe pagina canalului.

Atunci când folosești o aplicație pe telefonul mobil, aplicația se conectează la internet și trimite date la server. Pe urmă, server-ul preia respectivele date, le interpretează, efectuează acțiunile necesare și le trimite înapoi telefonului.

API-ul Oferă Și Un Strat De Securitate

Sponsorizat:

Datele dispozitivului tău nu sunt niciodată complet expuse la server, în același mod în care nici server-ul nu este complet expus dispozitivului tău. În schimb, fiecare comunică cu mici pachete de date care distribuie exact doar ceea ce este necesar.

La fel ca în cazul exemplului cu vânzătorul, Tu îi spui API-ului ce ți-ar plăcea să achiziționezi, el îți spune de ce are nevoie în schimb și la final, primești produsul.

Acestea au evoluat foarte mult. Acestea au devenit atât de valoroase întrucât acestea sunt motivul principal al veniturilor marilor corporații. Corporații importante precum Google, Facebook sau Amazon sunt doar câteva dintre marile corporații care câștigă bani din urma API-urilor lor.

API-urile Fac Viața Dezvoltatorilor Mai Ușoară

Sponsorizat:

Să presupunem că vrei să dezvolți o aplicație pentru Android. Sistemul de operare Android îți oferă câteva API-uri ca să îți ușureze puțin munca.

Dacă spre exemplu, vrei să încorporezi un browser web pentru a afișa una sau mai multe pagini web nu trebuie să îți programezi propriul browser web de la zero pentru aplicația ta.

Spre exemplu, dacă ai o aplicație și vrei să preiei fotografii sau videoclipuri din camera dispozitivului tău Android, folosești API-ul camerei pentru a face acest lucru posibil.

Dacă API-urile nu ar fi existat pentru a face aceste lucruri mai ușoare, dezvoltatorii ar fi trebuit să-și creeze propriul software pentru cameră în același mod în care aceștia ar fi trebuit să interpreteze intrările camerei.

Aceasta fapt se aplică tuturor platformelor. De exemplu, dacă vrei să creezi o casetă de dialog pe Windows, există un API pentru asta.

Vrei să implementezi autentificarea cu amprentă pe Android? Există unul și pentru asta. Tu nu trebuie să testezi fiecare senzor în parte pentru a face acest lucru posibil.

Te-ar mai putea interesa:

Etichete:,
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments