Linux Vs Windows | Este Linux O Alternativă Mai Bună?

Dacă te afli aici, probabil te interesează dacă Linux este o alternativă mai bună la Windows și care sunt avantejele acestuia atunci când comparăm cele două sisteme de operare.

Comparativ cu Windows, Linux are mai multe distribuții pe care le poți descărca în mod gratuit și să le folosești după bunul plac.

Linux nu aparține de o companie, în schimb dezvoltatorii independenți lucrează împreună pentru a contribui la un sistem de operare mult mai sigur, mai rapid și mai eficient.

Linux Vs Windows
Linux Vs Windows

Deci, care sunt avantajele Linux comparativ cu Windows?

Avantajele sunt numeroase iar având în vedere faptul că există o multitudine de distribuții care sunt perfecte pentru începători, nici măcar nu ai nevoie să știi programare ca să folosești Linux.

Sponsorizat:

Varietatea Distribuțiilor

Windows nu are „arome”. Windows are planuri și pachete licențiate în diferiți termeni, perioade de activare diferite, caracteristici și preț.

Similar cu Windows, Linux are ediții și versiuni mai vechi care diferă de la o distribuție la alta. Comparația între cele două este mai dificilă întrucât Windows e sistem proprietar și este unul singur iar Linux se regăsește într-o grămadă de varietăți și arome.

Ca și idee, comparăm Linux Mint cu Windows 10. Windows 10 are ca și ediții Windows 10 Home și Windows 10 Pro. Linux Mint are ca și ediții Linux Mint Xfce și Linux Mint Cinnamon.

Linux Mint

Ambele sisteme de operare au versiuni mai vechi. Windows are Windows 8, Windows 7, Windows Vista, etc. Asemănător, Linux Mint are Ulyana, Tricia și Tina care sunt versiuni mai vechi ale sistemului de operare.

Ambele sisteme de operare oferă o perioadă de viață în care utilizatorul beneficiază de actualizări și de corecții de securitate. În termeni de versiuni și ediții, ambele sisteme de operare sunt similare.

Ambele beneficează de actualizări, de corecții de securitate și de toate caracteristicile necesare funcționării.

Sponsorizat:

Comparativ cu Windows, Linux se regăsește în diferite arome. Este un întreg univers. Linux nu se raportează la o singură ediție, sau mai bine spus, la un singur sistem de operare.

Există un Linux pentru fiecare utilizator. Există Linux pentru hackeri, Linux pentru programatori, Linux pentru începători și Linux pentru PC-uri foarte vechi și este un lucru excepțional întrucât nu toată lumea beneficiază de posibilități financiare sporite.

Personalizarea

Dacă ești o persoană perfecționistă sau îți place să personalizezi totul după bunul plac, atunci Linux este alegerea perfectă. Linux îți oferă posibilitatea de a modifica totul după cum dorești.

Pe lângă faptul că poți instala diferite teme și poți schimba imaginea de fundal după bunul plac, Linux îți mai oferă posibilitatea de a schimba iconițele programelor și de a customiza bara de jos după propriul gust.

Personalizare

Poți schimba culoarea meniului, iconița din stânga jos. Poți instala diferite module care-ți vor face computerul să prindă viață, poți organiza desktop-ul exact după propriul gust și multe alte.

Sponsorizat:

Pe de altă parte, Windows 10 te limitează doar la personalizările de bază. Asta înseamnă că poți modifica numai imaginea de fundal și alte mici caracteristici.

Desigur, poți modifica și culoarea meniului Start în diferite nuanțe plăcute ochiului, să alegi între Light Mode și Dark Mode dar asta necesită un Windows licențiat care costă.

Securitatea

Faptul că Windows este vulnerabil la o multitudine de atacuri nu este nici un mister. Microsoft lucrează din greu pentru a ține frâu atacatorilor și pentru a elimina vulnerabilitățile asociate sistemului de operare.

Vulnerabilități noi apar de fiecare dată. O actualizare poate rezolva anumite probleme critice dar poate lăsa în urmă un defect suficient cât să le permită hackerilor să îl exploateze.

Securitate

Pe de altă parte, Linux nu este la fel de vulnerabil ca și Windows. Desigur, nu este perfect sau invulnerabil la atacuri și infecții dar este mai sigur.

Acest lucru se datorează existenței repertoriilor, datorită utilitarului de gestionare a pachetelor și a altor caracteristici esențiale care fac ca Linux să fie o alegere mult mai sigură și mai securizată.

Sponsorizat:

Linux nu necesită instalarea unui program antivirus tocmai deoarece acesta are instrumentele necesare de a te proteja împotriva amenințărilor integrate direct în sistem.

Cea Mai Bună Alegere Pentru Computerul Tău Vechi

Sistemele de operare evoluează constant iar cerințele minime hardware cresc exponențial, nu este nici o conspirație.

Spre exemplu, dacă ai încerca să instalezi Windows 10 pe un computer vechi, în mod foarte evident ai eșua deoarece componentele hardware ar fi mult prea vechi pentru a susține un sistem de operare optimizat pentru hardware de ultimă oră.

Windows XP - CRT MONITOR

În schimb, Linux poate fi instalat chiar și pe cel mai bătrân computer pe care îl mai ai prin casă. Desigur, asta nu înseamnă că orice distribuție Linux o să funcționeze pe PC-ul vechi. Însă, pentru PC-urile mai vechi există distribuții precum Puppy Linux sau Linux Lite care o să-ți ușureze munca.

Sponsorizat:

Distribuții precum Linux Lite sau Puppy Linux sunt special concepute pentru a oferi viață dispozitivelor mai vechi care nu se mai fabrică și nu se mai găsesc pe piață, așa că dacă ai un PC vechi, ar trebui să încerci una!

Alte Motive Importante Pentru Care Ar Trebui Să Alegi Linux

Este Gratis! Nu trebuie să cheltuiești o grămadă de bani pe o licență. Distribuții precum Ubuntu, Fedora, Linux Mint sunt gratis și poți face tot ceea ce vrei cu ele, nu se supără absolut nimeni.

Perfect Pentru Programatori! Linux oferă suport pentru cele mai populare limbaje de programare (Java, Python, C++, etc).

O Comunitate Mereu Gata Să Te Ajute! Linux are una dintre cele mai active comunități care sunt mereu dornici să te ajute.

Fiabilitate! Linux durează mai mult decât Windows, conform anumitor statistici.

Concluzie

Ambele sisteme de operare fac mari eforturi să-și mențină baza de utilizatori și să-i protejeze de atacuri, să se dezvolte și să ofere o experiență cât mai plăcută utilizatorilor.

Sponsorizat:

Linux este alegerea ideală dacă sunteți dornici să învățați programare și folosiți dispozitivul pentru activități de bază. De asemenea, dacă principalul factor dintr-un sistem de operare este interfața de utilizator, Linux ar trebui să fie prima alegere.

Totodată, Linux are o multitudine de distribuții cu care puteți experimenta diverse lucruri. Puteți învăța și practica lucruri legate de hacking, securitate cibernetică și multe alte lucruri.

Windows este în zilele de astăzi mai mult un sistem freemium, în sensul că nu ai nevoie neapărat de licență ca să-l folosești dar e esențială pentru a beneficia de actualizări și corecții de securitate importante.

Pe de altă parte, dacă sunteți un gamer înrăit în mod probabil ați vrea să rămâneți pe Windows deoarece Linux nu are o reputație chiar atât de bună atunci când vine vorba de gaming tocmai datorită faptului că marii producători nu s-au concentrat atât de mult asupra acestuia.

Te-ar mai putea interesa:

Etichete:,
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments